Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elibrary.kdpu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3945
Назва: Мовлення персонажа як спосіб створення його образу (на матеріалі х/ф Murder on the Orient Express)
Автори: Сухоніна, Ксенія Миколаївна
Ключові слова: художній переклад
мовленнєвий портрет
варваризм
алогізм
Дата публікації: бер-2020
Видавництво: ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»
Бібліографічний опис: Сухоніна К. Мовлення персонажа як спосіб створення його образу (на матеріалі х/ф Murder on the Orient Express) / К. Сухоніна // Міжкультурна комунікація і перекладознавство: точки дотику та перспективи розвитку : тези ІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (м. Переяслав, 16 березня 2020 року) / голов. ред. К. І. Мізін ; ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди». – Переяслав, 2020. – С. 129–132.
Короткий огляд (реферат): Роботу присвячено засобам створення мовленнєвого портрету Еркюля Пуаро в т/ф Murder on the Orient Express. Розглянуто варваризми, засоби створення аргументації та алогізми, які використовуються з метою створення образу головного персонажа. Варваризми служать, щоб показати походження головного героя, створити про нього хибне уявлення або продемонструвати освіченість. В українському перекладі варваризми переважно зберігаються, попри те, що фонові знання французької мови в англомовних та україномовних глядачів – різні. Категорія аргументації розкриває нестандартний тип мислення Е. Пуаро і переважно відтворюється у перекладі дослівно. Використання алогізмів є засобом створення комічного ефекту. Навіть коли почуття гумору глядача не таке, як у детектива, він (глядач) розуміє, що Пуаро жартує і сприймає його як звичайну людину, яка має свої особливості та можливо навіть вади. Такий персонаж близький і зрозумілий кожному, внаслідок чого про нього формується позитивне враження. Алогізми часто відтворюються у перекладі дослівно. В цілому український переклад вдало передає мовленнєвий портрет Е. Пуаро у досліджуваному матеріалі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elibrary.kdpu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/3945
Розташовується у зібраннях:Студентські роботи

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
сухоніна.pdf2.14 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.