Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elibrary.kdpu.edu.ua/xmlui/handle/0564/1195
Назва: Проблеми опису, інтерпретації та прогнозування соціально-економічних систем
Автори: Соловйов, Володимир Миколайович
Сапцін, Володимир Михайлович
Ключові слова: моделювання складних систем
квантова еконофізика
Дата публікації: кві-2012
Видавництво: ФОП Александрова К. М., ВД «ІНЖЕК»
Бібліографічний опис: Соловйов В. М. Проблеми опису, інтерпретації та прогнозування соціально-економічних систем / Володимир Миколайович Соловйов, Володимир Михайлович Сапцін // Сучасні проблеми моделювання соціально-економічних систем : тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції (м. Харків, 9-10 квітня 2012 року). – Харків, 2012. – С. 197-198.
Короткий огляд (реферат): Складні системи в сучасному розумінні – це проблемні з погляду формалізації нелінійні системи, в динаміці яких спостерігаються синергетичні явища, мають місце нестійкості і слабка передбачуваність, істотну роль грає післядія та пов’язана з нею довготривала пам’ять. До таких систем відносяться соціально-економічні системи, що концентровано відображають верхні рівні функціонування інтегрованої складно організованої матерії. В силу історичних причин, а також завдяки бурхливому розвитку інформаційних технологій, основною мовою кількісного опису таких систем є мова математики, серед ключових понять якої є поняття числа. абсолютизація цього поняття при реальних вимірюваннях реальних геометричних, фізичних та (за аналогією з фундаментальними науками) соціально-економічних величин призвела до необхідності введення похибки (невизначеності та зв’язаного з нею ризику [1]). Ці похибки зв’язані з недосконалістю інструментарію і процедури вимірювання, а також з наявністю екзогенних факторів. але, в принципі, вважається, що існують точні значення цих величин. Наскільки в дійсності виправдана ця гіпотеза? Елементарний аналіз показує, що така гіпотеза хоча і має право на існування, в загальному випадку не може претендувати на роль фундаментальної філософської концепції у тому числі і при аналізі соціально-економічних процесів [2]. Дійсно, навіть у випадках найбільш детально вивчених фізичних процесів реально не існує величин, які б не змінювались у часі, вимірювання б яких не займало певного скінченого часу та не змінювало би стану системи.
Опис: 1. Сапцин В. М. Принцип неопределенности Гейзенберга и экономические аналоги основных физических величин / Сапцин В. М., Соловьев В. Н. // Культура народов Причерноморья. – 2011. № 205. – С. 208–213; Saptsin V. Heisenberg uncertainty principle and economic analogues of basic physical quantities [Электронный ресурс] / V.Saptsin, V.Soloviev // arXiv:1111.5289v1 [physics.gen-ph] 10 Nov 2011. 2. Сапцин В. М. Релятивистская квантовая эконофизика. Новые парадигмы моделирования сложных систем: Монография / Сапцин В. М., Соловьев В. Н. – Черкассы: Брама-Украина, 2009.-64 с.; Saptsin V. Relativistic quantum econophysics – new paradigms in complex systems modeling [Электронный ресурс] / V.Saptsin, V.Soloviev // arXiv:0907.1142v1 [physics.soc-ph] 7 Jul 2009.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elibrary.kdpu.edu.ua/handle/0564/1195
https://doi.org/10.31812/0564/1195
ISBN: 978-966-2194-40-1
Розташовується у зібраннях:Кафедра інформатики та прикладної математики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Соловьев_Сапцин.pdfТези277.46 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.